top of page
adult-affection-blur-853406.jpg

ER DU I ET FORHOLD UDEN BØRN?

Sådan er reglerne uden testamente:

Din samlever arver intet efter dig, når I ikke er gift. Hele din arv går i stedet til dine forældre, dine søskende eller deres børn eller dine bedsteforældre.

 

Sådan er reglerne med testamente:

Med et testamente kan du f.eks. sørge for, at din samlever arver 100% af din arv efter dig og derved være med til at sikre, at din samlever ikke er nødt til at flytte fra jeres fælles hjem. Du kan naturligvis også testamentere din arv til andre end din samlever, hvis du skulle ønske det.

Din arverækkefølge uden et testamente

Hvis I ikke har et testamente, vil hele din formue blive fordelt efter dig efter arverækkefølgen som vist nedenfor:

1. Dine forældre

2. Dine søskende eller deres børn

    3. Dine bedsteforældre eller deres børn

Kan jeg disponere over hele min arv?

Hvis I ikke er gift, har I ikke en automatisk arveret efter hinanden, hvorfor vi anbefaler, at I opretter et testamente. Da du ikke efterlader dig nogen livsarvinger (børn, børnebørn, oldebørn) eller tvangsarvinger (ægtefælle), kan du testamentere 100% til f.eks. din samlever.

Jeres muligheder med et testamente

Når I bor sammen, men ikke er gift, kan I oprette et testamente og testamentere op til 100% af jeres arv til hinanden.

I testamentet kan I også tage stilling til hvem af jeres familier, der eventuelt skal arve efter den længstlevende af jer. Dette kunne f.eks. være med halvdelen til hver af jeres familier eller specifikke personer, som I er enige om. 

 

Derudover vil I ofte også kunne oprette et udvidet samlevertestamente, der stort set sikrer jer samme retsstilling, som I ville have haft, hvis I var gift. 

Hvis I ikke har oprettet et testamente eller et udvidet samlevertestamente, og den ene af jer går bort, så arver den anden intet – også selvom I har boet sammen i mange år, har fælles børn og lignende.

Udvidet samlevertestamente

Som i et almindeligt testamente kan I i et udvidet samlevertestamente bestemme, at den af jer, der lever længst, skal arve mest muligt, hvorefter den længstlevende arver hele formuen. Dette er muligt, da I ikke efterlader jer nogle livsarvinger (børn, børnebørn m.v.)

I et udvidet samlevertestamente kan I desuden bestemme, at andre regler, som ellers kun gælder for ægtefæller, også skal gælde for jer. Eksempelvis at den længstlevende altid skal have muligheden for at sidde tilbage med 760.000 kr. i værdier, inklusiv en eventuel værdi af livsforsikringer og pensionsordninger, ligesom det er muligt at tilvælge, at reglerne om længstlevende ægtefælles fortrinsret til aktiver fra boet skal gælde. Læs mere her.

FamilieArven anbefaler altid et udvidet samlevertestamente, så I er sikret bedst muligt.

 

For at I kan få et udvidet samlevertestamente, skal I dog opfylde en række betingelser: 

 

  • Ved oprettelsen skal I opfylde betingelserne for at blive gift.

      Dvs. at I f.eks. ikke må sidde i uskiftet bo efter en tidligere afdød ægtefælle, være slægtninge i opadgående eller nedadgående linje, eller           være af samme køn, medmindre en af parterne er dansk (norsk, svensk eller islandsk) statsborger og har bopæl i landet, eller medmindre               begge parter har haft bopæl i Danmark de seneste to år.

 

      Og 

  • Når den første af jer går bort, skal I have levet sammen på fælles bopæl i de seneste to år og enten have eller vente barn. Alternativt skal I have levet sammen på den fælles bopæl (samme folkeregisteradresse) i ægteskabslignende forhold i de sidste to år. 

 

Såfremt I ikke opfylder betingelserne, kan I stadig ved et gensidigt samlevertestamente bestemme over 100% af arven, da I ikke har børn.

Fordele ved et udvidet samlevertestamente 

  • Kan give samme retsstilling som ægtefæller i forskellige relationer, f.eks. muligheden for at sidde tilbage med 760.000 kr. i værdier eller fortrinsret til at overtage visse aktiver, der udelukkende tjener til den pågældendes personlige brug. 

  • Mulighed for at give din samlever 100% af arven, hvis I ikke efterlader jer børn.

  • Mulighed for at sikre sin samlever op til 93,75% af fællesformuen, hvis I også efterlader jer børn.

  • Mulighed for arvehenstand, dvs. hvor Skifteretten tillader at yde længstlevende henstand med betaling af arv til førsteafdødes børn.

Begrænsninger ved et udvidet samlevertestamente 

  • Længstlevende samlever skal betale arveafgift på 15%. Hvis ikke I har haft fælles folkeregisteradresse i 2 år, kan arveafgiften stige til 36,5%. Dette kan undgås ved ægteskab, hvor der ikke er nogen arveafgift.

  • Det kan ikke bestemmes, at længstlevende skal kunne sidde i uskiftet bo. Denne mulighed vil I alene have, hvis I er gift.

  • Flytter I fra hinanden, gælder der ingen særlige beskyttelsesregler for den økonomisk svage part, hvilket der gør, hvis I er gift.  Dog vil det i visse tilfælde være muligt at blive tildelt en mindre godtgørelse, hvis man f.eks. har været med til at betale terminsydelser m.v. til den andens ejendom.

Længstlevendes testationsret

Det er vigtigt, at I får indsat en testamentarisk bestemmelse om, at jeres fælles testamente skal gælde uanset om længstlevende gifter sig på ny. Tidligere kunne den længstlevende frit ændre på arvefordelingen efter den første, f.eks. til sin egen familie eller andre, som vedkommende ønskede skulle arve. Det betød også, at hvis længstlevende ønskede at stifte en ny familie, ville de (hhv. den nye ægtefælle og eventuelle børn) arve hele arven efter jer begge.

Dette er der med nugældende arvelov taget højde for. Det er således nu blevet muligt ved en fælles testamentarisk disposition uigenkaldeligt at fastlægge, hvordan arven skal fordeles. Dette gøres ved at indsætte en bestemmelse om den længstlevende ægtefælles testationsret. Ved at begrænse længstlevendes testationsret, kan du, som førsteafdøde, således sikre dig, at arven fordeles præcis, som du ønsker det. 

Gode råd

Det er en god idé at indsætte hinanden som begunstiget til gruppelivsforsikringer eller pensionsopsparinger m.v., da længstlevende ikke automatisk får nogen andel her i. Hvis det ikke gøres, vil førsteafdødes nærmeste pårørende arve. Dette betyder f.eks., at forældre, søskende m.v. arver før din samlever. 

Er indsættelsen sket før 1. januar 2008, skal dette gøres igen, hvis du ønsker, at din samlever skal have pengene udbetalt.

Husk, at der også skal betales arveafgift af alle forsikringsbeløb, som udbetales i forbindelse med dødsfaldet.

Boafgift/arveafgift

Bortset fra ægtefæller skal arvinger altid betale en boafgift til staten.

 

 

 

​​

 

Ægtefæller: 0% i boafgift.

Børn, børnebørn og oldebørn: 0% af al arv op til bundfradraget på 289.000 kr. (2018-sats). 15% af al arv, der overstiger bundfradraget på 289.000 kr.

Forældre: 0% af al arv op til bundfradraget på 289.000 kr. (2018-sats). 15% af al arv, der overstiger bundfradraget på 289.000 kr.

Samlever: Ved fælles bopæl i mere end 2 år, eller hvis I har et fælles barn, betales 0% af al arv op til bundfradraget på 289.000 kr. (2018-sats). Derefter betales 15% af al arv, der overstiger bundfradraget på 289.000 kr.

Andre arvinger: 0% af al arv op til bundfradraget på 289.000 kr. (2018-sats) og 36,25% af al arv, der overstiger bundfradraget på 289.000 kr.

Læs mere om boafgift her.

​​

Minimering af boafgiften/arveafgiften

Du kan minimere boafgiften for dine arvinger på to måder;

Ved gaver og gældsbreve, og

Ved hjælp af 30%-reglen.

 

Læs mere her eller kontakt os for hjælp.

Fordeling af arv uden testamente

Arv til samlever 0%

Arv til dine forældre 100%

Fordeling af arv med testamente

Fri disposition over 100%

Få en gratis og uforpligtende snak om hvordan vi bedst muligt kan sikre din samlever.
 
Udfyld formularen og
vi ringer dig op! 

Tak! Beskeden blev sendt.

bottom of page