top of page

Fremtidsfuldmagt for virksomhedsejere

Fremtidsfuldmagt for

privatperson

FREMTIDSFULDMAGT

Fremtidsfuldmagt for virksomhedsejere

                     _______________________________

En fremtidsfuldmagt kan ikke alene sikre, at den enkelte privatperson har en, som varetager dennes økonomiske og personlige interesser, hvis de pludselig ikke selv er i stand til det. Læs mere om private fremtidsfuldmagter her. En fremtidsfuldmagt er dog ikke alene begrænset til at kunne bruges af privatpersoner. Den kan også bruges til at sikre virksomhedsejere, således at deres virksomhed kan drives videre, hvis de skulle blive ude af stand hertil. Kommer virksomhedens ejer således ud for en ulykke eller bliver ramt af sygdom enten midlertidigt eller permanent, der medvirker til at denne ikke kan varetage virksomhedens interesser, så kan fremtidsfuldmagten træde i kraft.

En fremtidsfuldmagt bestemmer, hvem der skal varetage virksomhedens interesser, hvis fuldmagtsgiveren ikke længere selv kan varetage dem pga. f.eks. sygdom, ulykke eller alderdom. Fremtidsfuldmagten er alene begrænset til at omfatte virksomhedens drift, og har således ingen indflydelse på virksomhedsejernes personlige forhold eller deres privatøkonomi. Dette skal aftales særskilt. Læs mere her. Fremtidsfuldmagten træder først i kraft, den dag behovet opstår og indtil da er den alene at betragte som en slags forsikring for din virksomhed.

Ring til os for hjælp til en fremtidsfuldmagt, som rummer dine præcise behov og begrænsninger. Prisen for en virksomhedsfremtidsfuldmagt er 699 eks. moms. Se priser her.

Hvorfor skal min virksomhed have en fremtidsfuldmagt?

Som virksomhedsejer er du den, som tager beslutningerne for virksomheden og er ansvarlig for virksomhedens drift. Hvis du, enten midlertidigt eller permanent, bliver forhindret i at varetage denne opgave, kan det betyde, at virksomheden pludselig står uden ledelse. Hvis du har oprettet en fremtidsfuldmagt, vil det således betyde, at den træder i kraft, når du ikke selv kan varetage opgaverne, og driften af virksomheden vil således kunne fortsætte. det er særligt hensigtsmæssigt for små og mellemstore virksomheder, da det økonomisk kan ramme langt hårdere, hvis et medlem fra ledelsen - eller hele ledelsen, hvis den består af én person - ikke er i stand til at varetage opgaven.

Hvad hvis jeg ikke har en fremtidsfuldmagt?

Hvis virksomheden ikke har en fremtidsfuldmagt, kan øvrige ejere af virksomheden kun bestemme på virksomhedens vegne, hvis du er ude af stand hertil selv. Hvis forpligtelsen kræver enighed/samtykke fra ledelsen, vil andre medarbejdere eller familiemedlemmer ikke kunne indgå disse aftaler - medmindre I har en fremtidsfuldmagt. Aftaler truffet af andre uden en fremtidsfuldmagt, vil være ugyldige.

Vi anbefaler, at I opretter en fremtidsfuldmagt og sikrer fremtiden for jeres virksomhed. I skal vælge, hvem der skal varetage virksomhedens interesser enten midlertidigt eller permanent, hvis behovet skulle opstå, og I ikke selv er i stand til det. 

 

Hvad kan fuldmagten omhandle?

Fuldmagten kan omhandle alle økonomiske forhold eller kun enkelte dispositioner inden for området vedrørende virksomhedens drift. Fremtidsfuldmagten har således ingen indflydelse på virksomhedsejernes personlige forhold eller deres privatøkonomi. Dette skal aftales særskilt. Læs mere her.

 

Det er vigtigt at specificere hvilket forhold fremtidsfuldmagten omfatter, således at der er klare retningslinjer for, hvordan din(e) fremtidsfuldmægtig(e) skal varetage opgaven. 

Når du opretter fremtidsfuldmagten i dag, vil den først sættes i kraft og virke, hvis du en dag bliver syg, mentalt svækket m.v. Dvs. den dag behovet herfor opstår. Din(e) fremtidsfuldmægtig(e) kan dog kun gyldigt træffe beslutninger i virksomhedens interesse - og dermed aldrig i egne eller andres interesse.

Hvem bør virksomheden vælge?

I kan helt selv vælge hvem, og hvor mange, der skal være din(e) fremtidsfuldmægtig(e) for virksomheden. Hvis du ønsker flere fuldmægtige, kan du tilsvarende vælge, om de alle skal være enige om de beslutninger, der tages på dine vegne, eller om de kan træffe selvstændige beslutninger. Rent praktisk anbefaler vi altid at vælge én person. 

Det er mest hensigtsmæssigt, at vælge personer, som er en del af ledelsen eller som har et tæt samarbejde med ledelsen og er involveret i virksomhedens drift. F.eks. en medejer, et familiemedlem eller en betroet medarbejder.

Vi anbefaler altid, at du drøfter muligheden for at blive fuldmægtig med den pågældende, som du ønsker skal varetage dine interesser. 

Oprettelse af fremtidsfuldmagt

Oprettelse af en fremtidsfuldmagt består af to trin. 

1) Første trin er, at vi opretter fremtidsfuldmagten til dig efter din virksomhedsbehov og med de ønskede begrænsninger. Efterfølgende skal du underskrive den digitalt i Fremtidsfuldmagtsregistret, som er et specielt register på Tinglysningsrettens hjemmeside. Fuldmagten vil herefter gemmes i Fremtidsfuldmagtsregistret, indtil den eventuelt efter anmodning sættes i kraft af Statsforvaltningen, fordi du ikke længere er i stand til at varetage dine forhold. 

2) Det andet trin, for at fuldmagten vedkendes over for en notar. Her kan du finde den byret, der ligger tættest på dig. Fremtidsfuldmagten påtegnes digitalt, og der er således intet krav om at noget skal printes eller udskrives. Notaren sikrer sig, at fremtidsfuldmagten er i overensstemmelse med dit ønske, at du er fornuftsmæssigt i stand til at oprette fuldmagten og, at du ikke handler under pres fra andre personer.

 

Herefter sørger notaren for, at fremtidsfuldmagten bliver endeligt registreret i Fremtidsfuldmagtsregisteret. Dette koster 300 kr.

Krav til den, du ønsker, skal varetage dine forhold

Der er konkrete krav til fuldmægtigen, som skal være opfyldt.

  • Fuldmægtigen skal være 18 år på det tidspunkt, hvor fremtidsfuldmagten bliver aktiveret.

  • Fuldmægtigen skal være fornuftmæssigt i stand til at varetage sine egne forhold, dvs. i stand til at forstå konsekvenserne af oprettelsen.

  • Fremtidsfuldmagten skal anvendes i din interesse.

  • Fuldmægtigen skal overholde de retningslinjer, du har angivet i fremtidsfuldmagten.

  • Fuldmægtigen må ikke indgå aftaler med sig selv – f.eks. sælge dine personlige ejendele til sig selv.

  • Fuldmægtigen må ikke give gaver på dine vegne – medmindre du eksplicit har anført denne beføjelse i fuldmagten. 

Gyldighed

Fremtidsfuldmagten skal underskrives af dig med nemID. Herefter registreres den i Fremtidsfuldmagtsregistret. Den skal efterfølgende vedstås ved en notar inden seks måneder.

Fremtidsfuldmagten aktiveres ved, at du eller din fuldmægtig retter henvendelse til Familieretshuset og beder dem om at iværksætte den. Dette gøres således, når betingelserne herfor er opfyldt. Herefter bliver afgørelsen tinglyst i Personbogen og vil så være offentligt tilgængelig.

Aktivering af fremtidsfuldmagten

Fremtidsfuldmagten aktiveres ved, at du eller din fuldmægtig retter henvendelse til Familieretshuset og beder dem om at iværksætte den. Dette gøres således, når betingelserne herfor er opfyldt. Herefter bliver afgørelsen tinglyst i Personbogen og vil så være offentligt tilgængelig.

 

Du kan selv, som fuldmagtsgiver, aktivere den, hvis du er i stand til det, og hvis du føler, at du ikke længere er i stand til at varetage dine egne interesser bedst muligt. Her skal du bede Familieretshuset sætte fuldmagten i kraft. Det samme gælder din fuldmægtig, som ligeledes kan anmode om aktivering af fuldmagten. Sammen med anmodningen skal den pågældende indsende en lægeerklæring samt en tro- og loveerklæring. 

Det er muligt at læse mere herom på tinglysningsrettens hjemmeside, eller ringe til os.

Ændring af fremtidsfuldmagten 

Hvis du vil ændre din fremtidsfuldmagt, skal du oprette en ny. Herefter vil den tidligere version automatisk blive slettet.

Ophør af fremtidsfuldmagten 

Fremtidsfuldmagten ophører automatisk, når du går bort. Ligeledes vil fremtidsfuldmagten ophøre, hvis du eller din fuldmægtig kommer under værgemål, eller hvis din fuldmægtige afgår ved døden.

 

Den vil også ophøre, hvis en fremtidsfuldmagt oprettet af fuldmægtigen aktiveres, da man således vurderer, at fuldmægtigen ikke længere kan varetage dine interesser.  

Tilsyn med fremtidsfuldmagten 

Statsforvaltningen vil føre et passivt tilsyn med fremtidsfuldmagterne, medmindre du i fremtidsfuldmagten har bestemt, at der skal være et privat tilsyn. De kan dog aktivt indlede en tilsynssag, hvis de bliver bekendt med, at den fuldmægtige ikke varetager dine forhold med fuldmagten. Herefter kan fuldmægtigen pålægges at føre regnskab over sine dispositioner, blive pålagt at undlade at foretage bestemte handlinger eller på anden måde skulle redegøre for sine handlinger. I yderste konsekvens kan fremtidsfuldmagten sættes ud af kraft.

Ring til os for hjælp til en fremtidsfuldmagt, som rummer dine præcise behov og begrænsninger.

Anker 1
Anker 2

Fremtidsfuldmagt for privatperson

                     _______________________________

En fremtidsfuldmagt giver en udvalgt person ret til at varetage dine personlige og økonomiske forhold, hvis du på et tidspunkt ikke længere selv er i stand til det. Det kan f.eks. være pga. demens, alzheimers, blodprop eller lignende. 

Fuldmagten kan omhandle alle dine personale forhold og dine økonomiske forhold eller kun enkelte dispositioner inden for disse områder. Når du opretter fremtidsfuldmagten i dag, vil den først sættes i kraft og virke, hvis du en dag bliver syg, mentalt svækket m.v.

Du, som fuldmagtsgiver, kan helt selv vurdere hvem, og hvor mange, der skal være din(e) fremtidsfuldmægtig(e). Hvis du ønsker flere fuldmægtige, kan du tilsvarende vælge, om de alle skal være enige om de beslutninger, der tages på dine vegne, eller om de kan træffe selvstændige beslutninger.

Vi anbefaler altid, at du drøfter muligheden for at blive fuldmægtig med den pågældende, som du ønsker skal varetage dine interesser. Dette er blandt andet fordi du ved oprettelsen skal bruge den/de pågældendes cpr.nummer.

Ring til os for hjælp til en fremtidsfuldmagt, som rummer dine præcise behov og begrænsninger. Prisen for en fremtidsfuldmagt er 699 kroner. Se priser her.

Aktivering af fremtidsfuldmagten

Fremtidsfuldmagten aktiveres ved, at du eller din fuldmægtig retter henvendelse til Familieretshuset og beder dem om at iværksætte den. Dette gøres således, når betingelserne herfor er opfyldt. Herefter bliver afgørelsen tinglyst i Personbogen og vil så være offentligt tilgængelig.

 

Du kan selv, som fuldmagtsgiver, aktivere den, hvis du er i stand til det, og hvis du føler, at du ikke længere er i stand til at varetage dine egne interesser bedst muligt. Her skal du bede Familieretshuset sætte fuldmagten i kraft. Det samme gælder din fuldmægtig, som ligeledes kan anmode om aktivering af fuldmagten. Sammen med anmodningen skal den pågældende indsende en lægeerklæring samt en tro- og loveerklæring. 

Det er muligt at læse mere herom på tinglysningsrettens hjemmeside, eller ringe til os.

Ændring af fremtidsfuldmagten 

Hvis du vil ændre din fremtidsfuldmagt, skal du oprette en ny. Herefter vil den tidligere version automatisk blive slettet.

Ophør af fremtidsfuldmagten 

Fremtidsfuldmagten ophører automatisk, når du går bort. Ligeledes vil fremtidsfuldmagten ophøre, hvis du eller din fuldmægtig kommer under værgemål, eller hvis din fuldmægtige afgår ved døden. Ligeledes vil den ophøre, hvis en fremtidsfuldmagt oprettet af fuldmægtigen aktiveres, da man således vurderer, at fuldmægtigen ikke længere kan varetage dine interesser.  

Tilsyn med fremtidsfuldmagten 

Statsforvaltningen vil føre et passivt tilsyn med fremtidsfuldmagterne, medmindre du i fremtidsfuldmagten har bestemt, at der skal være et privat tilsyn. De kan dog aktivt indlede en tilsynssag, hvis de bliver bekendt med, at den fuldmægtige ikke varetager dine forhold med fuldmagten. Herefter kan fuldmægtigen pålægges at føre regnskab over sine dispositioner, blive pålagt at undlade at foretage bestemte handlinger eller på anden måde skulle redegøre for sine handlinger. I yderste konsekvens kan fremtidsfuldmagten sættes ud af kraft.

Eksempler på økonomiske forhold

Nogle eksempler på økonomiske forhold, som fremtidsfuldmagten kan omfatte, kan være:

  • Salg af fast ejendom.

  • Omlægning af lån i fast ejendom.

  • Betaling af regninger eller andre bankforretninger.

  • Ansøgning om offentlige ydelser.

Hvis fuldmagten omfatter økonomiske forhold, skal fuldmægtigen holde jeres formuer adskilt. Dette gælder, medmindre du har valgt din samlever eller ægtefælle som fuldmægtig. Hvis du ikke har valgt din samlever eller ægtefælle som fuldmægtig, skal fuldmægtigen så vidt muligt inddrage dig i dispositioner af vigtigere karakter, f.eks. salg af dit hus.

 

Eksempler på personlige forhold

Nogle eksempler på personlige forhold, som fremtidsfuldmagten kan omhandle, kan være:

  • Ansøgning om hjælpeforanstaltninger til dig fra det offentlige.

  • Tilkendegivelser om ønsker til pleje og omsorg af dig.

  • Aktindsigt i alle oplysninger vedrørende dit helbred, f.eks. patientjournaler m.v.

Krav til den, du ønsker, skal varetage dine forhold

Der er konkrete krav til fuldmægtigen, som skal være opfyldt.

  • Fuldmægtigen skal være 18 år på det tidspunkt, hvor fremtidsfuldmagten bliver aktiveret.

  • Fuldmægtigen skal være fornuftmæssigt i stand til at varetage sine egne forhold, dvs. i stand til at forstå konsekvenserne af oprettelsen.

  • Fremtidsfuldmagten skal anvendes i din interesse.

  • Fuldmægtigen skal overholde de retningslinjer, du har angivet i fremtidsfuldmagten.

  • Fuldmægtigen må ikke indgå aftaler med sig selv – f.eks. sælge dine personlige ejendele til sig selv.

  • Fuldmægtigen må ikke give gaver på dine vegne – medmindre du eksplicit har anført denne beføjelse i fuldmagten. 

Oprettelse af fremtidsfuldmagt

Oprettelse af en fremtidsfuldmagt består af to trin. 

Første trin er, at vi opretter fremtidsfuldmagten til dig. Efterfølgende skal du underskrive den digitalt i Fremtidsfuldmagtsregistret, som er et specielt register på Tinglysningsrettens hjemmeside. Fuldmagten vil herefter gemmes i Fremtidsfuldmagtsregistret, indtil den eventuelt efter anmodning sættes i kraft af Statsforvaltningen, fordi du ikke længere er i stand til at varetage dine forhold. 

Det andet trin, for at fuldmagten er gyldig, er vedkendelse hos en notar. Her kan du finde den byret, der ligger tættest på dig. Hvis du ikke har mulighed for at møde personligt op ved en notar, kan du få notaren til at komme til dig på din hjemmeadresse, hospital, plejehjem og lignende. 

Notaren sikrer sig, at fremtidsfuldmagten er i overensstemmelse med dit ønske, at du er fornuftsmæssigt i stand til at oprette fuldmagten og, at du ikke handler under pres fra andre personer. Herefter sørger notaren for, at fremtidsfuldmagten bliver endeligt registreret i Fremtidsfuldmagtsregisteret. Dette koster 300 kr.

Få en gratis og uforpligtende snak om hvordan vi bedst muligt kan hjælper jer med en fremtidsfuldmagt.
 
Udfyld formularen og
vi ringer dig op! 

Tak! Beskeden blev sendt.

bottom of page